Chiar dacă vrei să te bucuri de o grădină cu adevărat fantastică, acest lucru nu înseamnă că trebuie neapărat să cheltui o întreagă avere. În ceea ce urmează vei găsi câteva trucuri care te vor ajuta să economisești bani și să te încadrezi în bugetul alocat grădinăritului. Mai mult decât atât, urmând aceste trucuri vei reuși să economisești și apă.
1. Începe cu lucruri mici
Este mult mai ieftin să cumperi plante de mici dimensiuni și să aștepți ca acestea să crească decât să cumperi din primul moment plante de mari dimensiuni pentru a le planta în propria grădină.
2. Adună apa de ploaie
Economisește la facturile pentru apă prin colectarea apei de ploaie în diverse rezervoare. Folosește apa de ploaie adunată pentru a uda plantele, fie că folosești un furtun pentru acest lucru sau faci o legătură cu sistemul de irigații.
3. Plantează un strat de material viu
Deasupra solului foarte adesea se plantează diverse straturi de materiale organice sau anorganice. Ei bine, recomandarea este să plantezi un astfel de strat organic, viu, din busuiocul cerbilor. Această variantă este mult mai eficientă decât așchiile de scoarță de copac sau pietrișul.
4. Refolosește lucrurile aruncate
Aproape orice obiect din gospodărie poate fi transformat într-un ghiveci pentru plante. Tot ceea ce trebuie să faci este să îți folosești imaginația și să faci câteva găuri în partea de jos a fiecărui obiect pe care urmează să îl folosești ca și ghiveci pentru plante. În acest fel vei adăuga personalitate grădinii tale și în același timp nu va trebui să plătești pentru recipientele folosite pentru plante.
5. Seceră ceea ce ai semănat
Pe lângă faptul că economisești bani, atunci când refolosești semințele din propria grădină pentru a planta te bucuri și de o mare satisfacție. Tot ceea ce trebuie să faci este să lași plantele să facă semințe și apoi să replantezi semințele respective.
6. Fă-ți propriul tău compost, îngrășământ
Folosind resturile de la bucătărie și de la grădină poți să îți faci propriul compost într-un mod gratuit. Fie că îți faci o groapă într-un colț al grădinii, fie că alegi să cumperi un compostor, acest lucru este extrem de util.
7. Refolosește cărămizi vechi
Cărămizile care sunt de la renovări sau clădiri vechi pot fi folosite la grădină pentru a crea diverse alei sau pentru a delimita anumite spații cu plante. Uită-te cu atenție prin vecini și poate vei găsi astfel de cărămizi vechi pe care le poți refolosi.
8. Propriul suport pentru plantele agățătoare
În aproape orice grădină există plante agățătoare. Ei bine, acestea au nevoie de un suport special. Astfel de suporturi din metal pot fi cumpărate, dar de asemenea pentru a economisi bani ele pot fi confecționate pe cont propriu din crengi de la copaci sau lemn de bambus. De asemenea pot fi folosite țevi vechi de la instalația de apă din casă.
9. Înmulțește-ți plantele
Un mod economic de a-ți popula grădina cu plante noi este de a-ți înmulți plantele pe care deja le ai. Poți să îți înmulțești plantele perene prin înmulțirea răsadurilor sau poți să înmulțești arbuștii prin tăierea unor crenguțe.
10. Cumpără doar ceea ce ai nevoie
Magazinele destinate grădinăritului sunt pline de tot felul de plante și accesorii pentru grădinărit. Sfatul specialiștilor este să cumperi doar ceea ce ai nevoie pentru grădina ta. Astfel, măsoară suprafața grădinii și alege acele plante care să acopere exact suprafața aceasta. Fă o listă cu ceea ce vrei să cumperi în funcție de speciile de plante și de culori, iar astfel vei petrece mai puțin timp în magazin.