Fie că ai trecut prin boală sau ai fost vaccinată, într-un fel sau altul ai dobândit anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2. Cu toate acestea, anticorpii sunt prezenți doar o anumită perioadă, motiv pentru care ar trebui să te informezi despre nivelul acestora și despre gradul tău de protecție.
Pentru a te ajuta să obții informațiile dorite, în continuarea acestui articol vom discuta despre metoda cea mai sigură de a afla despre prezența și numărul anticorpilor Covid-19.
Teste specifice pentru anticorpi
Pentru a combate infectarea cu SARS-CoV-2, de-a lungul timpului au apărut mai multe tipuri de teste, fiecare cu obiective diferite. Pentru a detecta o infecție curentă de exemplu, testul standard este cel RT PCR care necesită probe nazofaringiene.
În ceea ce privește testele pentru anticorpi, acestea necesită probe de sânge pentru a detecta proteinele create de sistemul imunitar pentru a combate acest virus.
Deoarece corpul are nevoie în general de 1-3 săptămâni pentru a produce acești anticorpi, testele pentru detectarea anticorpilor nu pot fi folosite pentru a evidenția o infectare curentă.
Dacă ești interesată de analize anticorpi COVID, află că aceste teste pot fi obținute în numeroase clinici și centre de lângă tine așa că programează-te cât mai curând pentru o astfel de testare.
Pentru a putea oferi mai multe informații specifice, testele de anticorpi pot fi de mai multe tipuri și anume:
- Test anticorpi IgG neutralizați anti-Spike – test care este efectuat de obicei în urma vaccinării dar care este potrivit și pentru infectări anterioare cu SARS-CoV-2, acesta putând evidenția anticorpii care oferă imunitate de lungă durată.
- Test anticorpi IgM anti-Spike – test recomandat persoanelor care s-au vaccinat sau care s-au vindecat recent, deoarece anticorpii IgM sunt de regulă primii anticorpi produși de către sistemul imunitar.
Pe lângă aceste opțiuni mai sunt și alte teste care pot determina doar prezența anticorpilor dar nu și numărul acestora, motiv pentru care trebuie explicat clar tipul de test dorit și informațiile căutate.
Ce înseamnă rezultatele obținute?
În funcție de fiecare caz în parte și de informațiile dorite, personalul specializat poate recomanda fie teste destinate persoanelor vaccinate fie teste menite pentru persoanele care au trecut prin boală. În urma efectuării testului poți primi un rezultat pozitiv sau unul negativ.
Rezultatul pozitiv
Pe scurt, rezultatul pozitiv înseamnă că ai anticorpi împotriva Covid-19 obținuți fie din vaccinare fie dintr-o infectare anterioară.
În cazul în care nu te-ai vaccinat, este posibil să ai acești anticorpi chiar dacă nu ai prezentat simptome specifice ale afecțiunii, acest fapt fiind numit și infectare asimptomatică.
Adițional, este posibil să nu ai anticorpi împotriva Covid-19 chiar dacă rezultatul este pozitiv, în aceasta situație rezultatul fiind unul fals pozitiv.
Este recomandat să arăți medicului tău de familiei rezultatele obținute împreună cu mențiunea tipului de test efectuat pentru ca acesta să determine dacă este nevoie de un test adițional sau nu.
Rezultatul negativ
Dacă nu prezinți anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2 atunci înseamnă că nu ai fost vaccinată sau infectată sau că unul dintre cele două cazuri s-a întâmplat cu mult timp în urmă, fapt care a dus la dispariția anticorpilor din acel moment și până în prezent.
Mai mult decât atât, având în vedere că există diferite tipuri de teste, cum ar fi cele care pot detecta doar anticorpii obținuți din infectări anterioare, este posibil să iasă un rezultat negativ dacă ai ales testul incorect pentru cazul tău.
La fel că și mai sus, este posibil să ai anticorpi dar rezultatul să fie negativ, în acestă situație fiind vorba despre un rezultat fals negativ.
În cazul în care prezinți simptome specifice bolii Covid-19, ține minte că anticorpii se formează între 1 și 3 săptămâni de la infectare, deci cel mai probabil o să primești un rezultat negativ chiar dacă ești infectată. Din acest motiv, nu este recomandat să efectuezi teste de anticorpi dacă suspectezi că ești bolnavă, apelează în schimbat la testele RT PCR.
Dacă ai trecut prin boală sau ai fost vaccinată asigură-te că ai numărul necesar de anticorpi pentru un grad mai ridicat de protecție, tine minte însă că aceștia nu te pot proteja 100% așa că respectă în continuare masurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.