Câinii și pisicile au nevoie de puțină iarbă în dieta lor, mai ales dacă nu petrec foarte mult timp afară. Tocmai de aceea este bine să crești astfel de plante în locuri care sunt accesibile câinilor și pisicilor astfel încât aceste animale să ajungă la ele. Haide să descoperim împreună două dintre aceste plante utile câinilor și pisicilor, plante care vor face ca aceste animale să fie mai fericite.
Cătușnică (Nepeta cataria)
Această plantă este cunoscută și ca menta pisicii și face parte din familia mentei. Această plantă are aproape un efect miraculos asupra pisicilor. Astfel, pisicile se rotesc în această plantă, își freacă capul în ea sau o mestecă, iar toate acestea creează o fericire ușor de observat pentru fiecare pisică în parte. Compusul chimic numit nepetalactonă se regăsește în această plantă atât în tulpini, cât și în frunze, iar acest compus chimic este motivul pentru care pisicile sunt atât de atrase de această plantă. Cu toate acestea, pisoii nu sunt afectați de această plantă.
Cătușnica este o plantă perenă cu frunze aromatice de nuanță gri având flori de culoare mov sau albă. Această plantă este rezistentă la îngheț și este permanent verde. Pentru a crește planta Cătușnică trebuie să sădești semințele direct într-un sol umed și aflat direct în lumina soarelui. Trebuie spus că această plantă nu este pretențioasă cu privire la sol și nu este deranjată de puțină umbră. Este important ca răsadurile de Cătușnică să fie protejate de pisici, altfel acestea putând fi distruse. Pentru a o menține într-o formă bună, planta trebuie curățată și îngrijită regulat, iar pentru a o înmulți există atât varianta semințelor, cât și varianta răsadurilor.
Golomăț sau Iarba animalului de companie (Dactylis glomerata)
Majoritatea câinilor și pisicilor au tendința de a mesteca din când în când puțină iarbă. Acest lucru contribuie la digestie, oferă fibre, minerale și vitamine, curăță respirația și ajută pisicile cu privire la bilele de păr. Adesea, când mănâncă iarbă câinii și pisicile vor vomita ulterior, accentuând ideea că animalul respectiv nu se simte bine sau are o problemă gastro-intestinală. Cu toate acestea, consumul de iarbă din partea pisicilor sau a câinilor nu a fost asociat cu nicio problemă de sănătate. Ba mai mult, unii au ajuns la concluzia conform căreia consumul oferă plăcere animalelor.
Iarba animalului de companie sau Golomățul este o foarte bună acoperire a solului și este foarte ușor de crescut. Având în vedere că foarte multe pajiști sunt acoperite cu numeroase cantități de pesticide și îngrășăminte chimice, acestea putând fi toxice, iarba animalelor de companie este o alternativă foarte sănătoasă. Această iarbă poate fi cultivată și crescută atât în spații interioare, cât și în spații exterioare, iar pentru a te asigura de faptul că iarba va fi mereu crescută este indicat să o plantezi în mai multe ghivece simultan. Acest tip de iarbă este de asemenea apreciat și de alte animale precum iepuri, păsări sau porcușorii de Guineea.
Pentru a crește acest tip de iarbă trebuie să o plantezi direct la soare, chiar dacă puțină umbră nu afectează iarba aceasta. Solul trebuie să fie bine umezit, iar dacă iarba este plantată în ghivece solul trebuie să fie moderat de umed astfel încât să nu conducă la pierderea de nutrienți. De asemenea, ghiveciul trebuie să aibă o gaură la bază. Este recomandat a se planta într-un sol cu mulți nutrienți și a se evita folosirea de fertilizatori. Dacă frunzele devin prea tari, atunci le poți tăia pentru a favoriza creșterea.