spot_img

Tencuiala decorativa de interior – cum alegi?

In interior, tencuiala decorativa se aplica pe o varietate de suprafete, incepand de la cele tip var-ciment, ipsos sau beton si pana la gleturi de var, straturi de vopsea veche sau gips carton. Faptul ca tencuiala decorativa de interior are atat rol protector, cat si estetic, face ca acest material de constructii sa fie din ce in ce mai cautat si apreciat de catre proprietarii de locuinte care se gandesc la o reamenajare.

Tencuiala decorativa de interior este disponibila intr-o varietate de nuante si structuri, motiv pentru care poate fi dificil pentru cineva sa o aleaga pe cea potrivita. In plus, chiar si pretul diverselor tipuri de tencuiala decorativa difera. Multumita sfaturilor primite de la specialisti in domeniu, alegerea tencuielii decorative de interior va fi mult mai usoara. Iata care sunt principalele detalii de care trebuie sa tina cont cei care doresc sa isi reamenajeze locuinta folosind tencuiala de interior!

Tencuiala decorativa este utilizata in amenajari interioare datorita varietatii din punct de vedere al aspectului. Aceasta poate fi mata, sidefata sau granulata, cu textura lucioasa sau reliefata. Aspectul depinde de modul in care a fost fabricata tencuiala decorativa, dar si de felul in care aceasta se aplica. De exemplu, cei care doresc sa obtina o textura lucioasa trebuie sa slefuiasca tencuiala decorativa dupa aplicare.

Cei care doresc sa intretina mai usor interiorul casei pot alege o tencuiala decorativa cu aspect mat. Aspectul lucios sau sidefat poate fi folosit pentru pereti interiori de accent, in interiorul bailor sau bucatariilor. Textura reliefata si cea granulata sunt potrivite pentru holurile de intrare in casa sau pentru peretii care delimiteaza spatiile dintr-o incapere. Unele tencuieli decorative au aspect de catifea si sunt perfecte pentru dormitor.

Stilul de amenajare

Cand vine vorba despre amenajarea locuintei, se poate vorbi despre extrem de multe stiluri, de la clasic, modern, industrial sau baroc.

Stilul clasic poate fi reprezentat cu succes de o tencuiala decorativa mata, in culori neutre. In ceea ce priveste stilul modern, se poate opta pentru tencuiala decorativa de interior cu aspect lucios, care va completa perfect incaperea. Pentru cei care sunt adeptii stilului industrial se recomanda folosirea tencuielii decorative cu care se poate crea un efect metalic, de lemn sau de beton aparent. Tencuiala sidefata este perfecta pentru cei care doresc sa isi amenajeze locuinta in stil baroc.

Sfaturi pentru alegerea culorii

Culoarea tencuielii decorative de interior se alege in functie de preferinte si de stilul in care se face amenajarea. Totusi, urmand anumite sfaturi se pot crea efecte extrem de interesante cu ajutorul paletei de culori.

De exemplu, nuantele de auriu vor crea un efect opulent in incapere, insa nu trebuie sa se abuzeze de acestea, deoarece riscul de a cadea in extrema kitsch-ului este destul de mare. Culorile neutre – bej, gri, maro, crem, alb sau grej – vor fi intotdeauna la moda si se potrivesc oricarui decor si cu toate tipurile de obiecte de mobilier.

Bineinteles, se pot alege si culori care au un impact mai mare, cum sunt verde, albastru sau galben. Intensitatea nuantelor poate fi reglata in functie de preferinte si de cat de mare este interiorul. Cu ajutorul culorilor se poate crea impresia de spatiu mai mare, daca este necesar.

Compozitia tencuielii

In functie de compozitia tencuielii, acest material poate fi impartit in mai multe tipuri: tencuiala decorativa acrilica, de carbon, silicatica si siliconica. Din punct de vedere al pretului, tencuiala acrilica este cea mai accesibila, iar cea de carbon are cel mai ridicat cost. Compozitia tencuielii determina si proprietatile tehnice pe care le are aceasta, dupa cum se va putea observa.

De exemplu, tencuiala decorativa acrilica are o permeabilitate mare la vapori, care trebuie sa circule din interior spre exterior, pentru a se evita formarea mucegaiului. Din pacate, caracteristicile notabile ale acestui tip de tencuiala decorativa de interior sunt limitate la permeabilitate.

Tencuiala de carbon are mai multe proprietati, precum rezistenta sporita la impact si umezeala, fiind totodata si ignifuga. De asemenea, fibrele de carbon asigura o protectie sporita impotriva microorganismelor care se pot dezvolta pe peretii interiori ai casei.

Tencuiala decorativa silicatica are un nivel foarte mare de permeabilitate la vapori si este extrem de durabila, fiind rezistenta inclusiv la foc.

Tencuiala siliconica are proprietati similare cu cele ale tencuielilor acrilice si silicatice, situandu-se intre aceste doua tipuri din punct de vedere al calitatii si rezistentei.

Related Articles

Stay Connected

14,922FaniÎmi place
1,443CititoriConectați-vă
10,814AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

Latest Articles