Cum funcționează aspiratoarele robotice?

0
147
Aspirator robotic

Inteligența artificială ne schimbă modul de viață. Atât la locul de muncă, cât și acasă, robotica și alte elemente ale inteligenței artificiale devin o parte tot mai relevantă a vieții noastre zilnice și a rutinei de zi cu zi. Aspiratoarele robotice sunt printre cele mai întâlnite astfel de produse ale tehnologiei robotizate folosite în casele moderne. Aproape un sfert din aspiratoarele vândute astăzi sunt din categoria celor robotice. Aceste aparate par a fi extrem de complexe și pot face lucruri uimitoare.

La fel ca și alte tehnologii, și aspiratorul robotic a evoluat de-a lungul timpului și continuă pe acest drum într-un ritm rapid. Primele aspiratoare robotice apărute în anii 90’ erau prea stupide și prea scumpe spre a ne fi de vreun folos. Aceste aspiratoare au devenit alegerea consumatorilor de nivel mediu undeva în anul 2002, odată cu apariția primului iRobot Roomba. Chiar dacă respectivele modele nu se ridicau la nivelor celor de astăzi, totuși acestea s-au remarcat și au făcut oamenii să devină dependenți de ele. Diferența evidentă dintre un aspirator clasic și unul robotic este dată de faptul că cel robotic este autonom, fără a avea nevoie de intervenția umană pentru a funcționa. Un astfel de aspirator robotic folosește senzori pentru a aduna informații cu privire la mediul din jur.

aspiratoare robotice

Există patru senzori de bază pe care le vei regăsi la un aspirator robotic:

  • Senzorii de pantă sunt baza acestor produse și acești senzori determină distanța dintre sol și partea de jos a aspiratorului robotic. Rolul acestor senzori este acela de a informa botul aspiratorului când a ajuns la marginea unei pante de exemplu.
  • Senzorii de impact funcționează mecanic. Aceștia sunt numiți senzori de izbitură pentru că acești senzori informează aparatul când s-a izbit de ceva, de un obstacol.
  • Senzorii de perete sunt aceia care identifică o linie dreaptă continuă, precum un perete pe care aspiratorul trebuie să îl urmeze.
  • Codificatoarele optice sunt cei mai sofisticați senzori montați pe un aspirator robotic. Modelele mai ieftine de astfel de aspiratoare nu au această tehnologie implementată. Acești senzori înregistrează mișcările roților. Făcând acest lucru, se înregistrează distanța parcursă și câte întoarceri a făcut. Astfel, aparatul știe mai bine unde se află întotdeauna și astfel aspiratorul robotic are abilitatea de a naviga.

aspirator robotic irobot

Nu este important doar să existe informație, ci trebuie să fie și folosită corespunzător, iar oamenii de știință au aplicat acest lucru aspiratorului robotic. Acest aspirator are un „creier” asemănător cu al unui gândac. Viața unei insecte este simplă, aceasta căutând să adune mâncare și apoi se întoarce la cuib. Exact la fel acționează și aspiratorul robotic. Acesta părăsește locul de depozitare pentru a curăța mizeria și apoi se întoarce la locul unde este păstrat înainte ca bateriile să se descarce. Folosind senzorii anterior menționați, aspiratorul robotic navighează prin cameră fără a se lovi de diversele obiecte și fără a cădea pe scări. Urmează un traseu logic și revine de la perete înapoi pentru a curăța întreaga cameră.

Memoria aspiratorului robotic înregistrează tot ce face și astfel aspiratorul în loc să aleagă la întâmplare mișcările prin încăpere se folosește de informațiile pe care le deține cu privire la spațiul respectiv. Mai mult, aspiratorul robotic își găsește singur cele mai eficiente trasee pentru a curăța casa și astfel curățenia în casă se face mai rapid și în același timp foarte eficient.

Abilitatea aspiratorului robotic de a comunica cu noi vine prin intermediul unei aplicații instalate pe un device inteligent precum smarthphone sau tabletă. Folosind tehnologia bluetooth aspiratorul ne poate trimite informații și în același timp poate primi informații din partea noastră. Astfel suntem capabili de a controla aspiratorul robotic de departe prin intermediul aplicației și putem schimba programele de lucru ale aparatului în funcție de nevoile noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here