10 moduri de a întreține o grădină cu costuri mici

0
394
Gradina minunata

Oricare dintre noi iubește să se bucure de o grădină luxuriantă și cât mai bine îngrijită. Dar trebuie spus că o astfel de grădină nu înseamnă neapărat căderi de apă, fântâni și plante care necesită o atenție foarte mare. Urmând anumiți pași poți să te bucuri de o grădină extrem de frumoasă, iar acest lucru se poate realiza chiar și economisind bani și timp, dar și depunând un efort minim. Să descoperim împreună care sunt modurile prin care putem întreține o grădină frumoasă la costuri mici.

1. Crește plante perene rezistente

O foarte bună metodă pentru o grădină frumoasă și care nu necesită investiții foarte mari de timp, bani și efort o reprezintă acele plante care înfloresc mai mulți ani la rând fără a fi nevoie să fie schimbate și care sunt rezistente la diverse condiții de mediu.

2. Redu suprafața grădinii/peluzei

Peluzele sunt extrem de utile pentru reducerea drenajului apei la suprafața terenului și pentru înlăturarea dioxidului de carbon din aer. Pe de altă parte, acestea trebuie cosite regulate, trebuie udate și în același timp trebuie folosiți diferiți fertilizatori. Pentru a reduce timpul și efortul alocat întreținerii peluzei cea mai bună variantă o reprezintă reducerea suprafeței acesteia.

3. Adaugă un strat de materiale la suprafață și/sau compost

Un strat de diferite materiale la suprafața solului din grădină nu arată întotdeauna îngrijit și atractiv din punct de vedere estetic, dar acesta ajută la reținerea umidității în sol. Un strat organic precum compostul, așchiile de scoarță de copaci, paiele, frunzele tăiate și acele de pin poate de asemenea să hrănească solul ca urmare a descompunerii. Acest lucru înseamnă mai puțin fertilizatori și plante mai sănătoase. Un strat de materiale anorganic precum pietriș sau pietre va reduce evaporarea apei din sol.

4. Plantează plante care se înmulțesc singure

Este important să alegi acele plante care se pot înmulți singure. Astfel, lasă plantele să facă flori și ulterior semințe. În acest mod vei avea siguranța că plantele se vor înmulți singure an de an, fără prea mult efort.

5. Crește plantele grupat

Un alt aspect important este să grupezi plantele care au nevoi asemănătoare. Spre exemplu, plantele suculente care nu au nevoie de atâta apă pot fi grupate toate într-un spațiu, iar plantele care au nevoie de mai multă apă pot fi grupate împreună.

6. Udă-le cu atenție

Plantele nu trebuie udate în mijlocul zilei și acestea trebuie udate doar atunci când chiar este nevoie. Este mai bine ca plantele să fie udate mai puțin frecvent, dar mai profund, decât mai des, dar mai puțin profund. În acest fel rădăcinile sunt încurajate să crească mai adânc, făcând plantele mai rezistente la secetă. Un sistem de irigații folosind picătura este cea mai eficientă și economică metodă de a transporta apă către rădăcinile plantelor.

7. Îmbunătățește solul

Înainte de a planta este important să aduci îmbunătățiri calității solului prin utilizarea de materie organică precum compost sau gunoi ca și îngrășământ. Plantele crescute într-un sol bine drenat și cu mult îngrășământ sunt mai rezistente la dăunători și la boli.

8. Plantează copaci

Copacii nu au nevoie de atâta îngrijire și asigură menținerea umidității în sol prin faptul că țin umbră solului. De asemenea sunt foarte utili împotriva vântului.

9. Redu treptat plantele care au nevoie de multă apă

Atunci când cumperi plante noi încearcă să înlocuiești plantele care au nevoie de foarte multă apă. Plantele care au un fel de folie de nuanțe gri pe frunze care reflectă razele soarelui au nevoie de mult mai puțină apă.

10. Folosește recipiente

Dacă vrei să știi exact cât de mult timp vei aloca grădinăritului, atunci ghivecele și suporturile agățate pentru plante sunt cea mai bună alegere. Este totuși important să te asiguri că vei grupa plantele după nevoi similare. Folosește aceste plante pentru a umple spațiile goale din casă sau din jurul casei.